🔺مبایعهنامه با قولنامه چه فرقی دارد؟
🔸 مبایعهنامه قراردادی است که طی آن بیع انجام شده است و به قراردادی اطلاق میشود که طبق آن مالی به دیگری فروخته میشود.
🔸در نتیجه عرفاً قرارداد مکتوبی که بین طرفین (فروشنده و خریدار یا بایع و مشتری) تنظیم میشود و بر اساس آن مالی در مقابل دریافت عوض یا بهاء یا قیمت فروخته میشود، مبایعه نامه به شمار می رود.
🔺این اصطلاح به صورت بیعنامه نیز به کار میرود
🔸در تعریف قولنامه باید گفت: گاهی افراد قصد خرید یا فروش مالی را دارند، ولی مقدمات آن فراهم نیست مثلاً خریدار پول کافی ندارد و یا فروشنده باید نسبت به مفاصا (تصفیه) حسابهای شهرداری و دارایی و غیره اقدام کند.
🔸در این حالت طرفین، قراردادی عادی تنظیم میکنند و در آن متعهد میشوند در زمان و مکان مشخصی (دفتر اسناد رسمی) حضور یابند و با شرایط تعیین شده در قرارداد معامله را واقع سازند. به این قرارداد تنظیم شده قولنامه میگویند.
🔺با تعریف قولنامه و مبایعه نامه فهمیدیم که قولنامه به پیش قرارداد، قبل از انجام معامله و قول و قراری که بین طرفین مکتوب میشود گفته میشود اما مبایعهنامه به قرارداد اصلی فروش مالی بین طرفین گفته میشود.
✅ویژگیهای مبایعهنامه:
🔸مبایعهنامه عمدتا باید در سه نسخه تنظیم شود. هر سه نسخه باید با یک خط و به یک صورت نوشته شود که عمدتا در قرارداد های قدیمی برای نوشتن مبایعه نامه از کاربن استفاده می شد و اکنون در قرارداد های جدید بصورت پرینتی و تمام نسخه ها یکسان تنظیم میشود.
🔸از سه نسخه قرارداد یک نسخه برای خریدار، یک نسخه برای فروشنده و نسخه اصل قرارداد توسط متصدی معاملات بایگانی میشود که بهمراه کپی مدارک باید تا ۵ سال در دفتر املاک نگهداری شود تا در صورت لزوم به آن مراجعه کرد.
🔸مبایعهنامه باید در سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور ثبت شده و پس از ثبت دارای کد رهگیری معتبر باشد.
🔸مبایعهنامه می بایست دارای هولوگرام معتبر صادر شده توسط اصناف و وزارت بازرگانی و دارای شماره هولوگرام و شماره ثبت معتبر باشد.
🔸مبایعهنامه باید توسط متصدی معاملات و یا مباشر آن مهمور به مهر دارای جواز کسب و ممضی به امضای شخص حقوقی و تایید کننده اصالت قرارداد و اسناد و هویت طرفین باشد.
🔺مبایعهنامه عموما دارای اجزای مختلفی است که اجبارا باید در مبایعه نامه بکار روند.
۱-مشخصات طرفین (خریدار و فروشنده)
۲-موضوع معامله (مورد معامله ای که فروخته میشود)
۳-ملحقات و جزئیات مورد معامله
۴-ثمن معامله (قیمت مورد توافق طرفین قرارداد)
۵-نحوه پرداخت ثمن مورد توافق طرفین قرارداد
۶-شرایط تسلیم و تحویل مورد قرارداد و همچنین شرایط انتقال مدارک از جمله اسناد مورد معامله.
۷-شرایط و اثار قرارداد (مواردی که در قانون معاملات می بایست توسط طرفین معامله انجام شود)
۸-تعهدات طرفین قرارداد
۹-شروط ضمن عقد
۱۰-جرایم و ضرر زیان ناشی از عدم انجام تعهدات طرفین قرارداد
۱۱-امضای فروشنده و خریدار و حداقل دو شاهد و متصدی معاملات