اجاره به شرط تملیک یکی از قراردادهای مهم و پرکاربرد است که دارای چالشهای حقوقی زیادی است. اجاره به شرط تملیک نوعی تعهد و اثر فرعی است که به عنوان شرط در عقد قرارداد تعیین میشود. در نتیجه بهتر است قبل از هر اقدام در تنظیم و انعقاد قرارداد اجاره به شرط تملیک از مشاوره و وکالت وکیل قراردادها که بر تمام قوانین و مقررات در خصوص قراردادها آگاهی و تسلط کامل دارد و یا وکیل ملکی بهرهمند شوید تا بعدا با مشکلات پذیرش مفاد قرارداد مواجه نشوید. در این مقاله در مورد انواع اجاره به شرط تملیک، ویژگی، طرفین عقد و حقوق طرفین در این نوع عقد پرداخته شده است.
اجاره به شرط تملیک چیست؟
اجاره به شرط تملیک نوعی عقد اجاره است که شرطی برمبنای اینکه اگر مستاجر به تعهدات خود بر طبق قرارداد عمل نماید، بعد از اتمام مدت زمان اجاره، مالک مال مورد اجاره میشود، تعیین شده است. در نتیجه مالک یا بانک اموال منقول یا غیرمنقول خود را بر طبق قرارداد اجاره و شرط اینکه مستاجر بر طبق قرارداد عمل نماید، بعد از پایان مدت اجاره به مستاجر واگذار میکند. نکته مهم در این نوع اجاره وجود شرط است. سوالی که در اینجا وجود دارد این است که اجاره به شرط تملیک چه نوعی عقدی است؟ اگر این نوع عقد توسط بانک با اشخاص تنظیم شود، عقد معین است. زیرا ضوابط و مقررات و آثار آن در قانون پیشبینی شده است. اما اگر این عقد بین اشخاص منعقد شود، بر طبق اصل حاکمیت اراده و بر طبق ماده 10 قانون مدنی عقد نامعین است. اما بر طبق لایحه جدید قانون تجارت مصوب سال 1398 این نوع معاملات را عقد معین در نظر گرفته است.
اجاره به شرط تملیک خودرو
در اجاره به شرط تملیک خودرو، اجاره خودرو برای زمان مشخص است و سود استفاده از اجاره برای شخص مستاجر است. در مدت تعیینشده شخص مالک خودرو است و برای مدت زمان مالکیت، به مالک اصلی خودرو هزینه اجاره پرداخت میکند. همچنین شخص مستاجر خودرو با توافق مالک اصلی خودرو، بر طبق قرارداد میتواند خودرو را به شخص دیگری اجاره دهد. بعد از اتمام مدت اجاره مستاجر حق استفاده از خودرو را ندارد. در اجاره به شرط تملیک خودرو تعهدات اصلی قرارداد شامل مدت زمان و مهلت اجاره خودرو است. در صورتیکه مستاجر بر طبق قرارداد عمل نماید و هزینه اجاره را پرداخت کند، مالک خودرو خواهد شد.
اجاره به شرط تملیک مسکن
کاربرد اصلی اجاره به شرط تملیک در قراردادهای املاک است. با استفاده از این نوع عقد اشخاصی که سرمایه لازم برای خرید مسکن را ندارند به صورت قسطی بر طبق این نوع عقد اجاره صاحب ملک میشوند. بانکها و موسسات اعتباری به وسیله قرارداد اجاره به شرط تملیک به متقاضیان خرید مسکن، تسهیلات اعطا میکنند.
ویژگیهای عقد اجاره به شرط تملیک
این نوع عقد اجاره، عقدی لازم است. در عقد لازم، طرفین عقد حق فسخ قرارداد را بدون توافق یکدیگر ندارند.
این نوع عقد اجاره، عقد تملیکی است. زیرا مالکیت عین مستاجره به مستاجر انتقال مییابد.
عقدی معوض است. زیرا مالکیت در قبال پرداخت اقساطی صورت گرفته است و مجانی نیست.
حق فسخ در این نوع عقد وجود دارد.
طرفین عقد میتوانند با توافق یکدیگر خیار شرط در قرارداد قید کنند.
دریافت مشاوره حقوقی
مرکز حقوقی ملکبانان با مدیریت وکیل فرشته محمد حسینی و با بیش از ده سال سابقه وکالت در زمینه ملکی، آماده ی خدمت رسانی به شما همراهان می باشد.
جهت دریافت”مشاوره” و “وکالت” در امور ملکی با شماره 09128719258 با ما در ارتباط باشید.